Wat is hypnose?

  1. Homepage
  2. Wat is hypnose?

Wat is hypnose?

Wat is hypnose nu eigenlijk?
Wat is hypnose?

Hypnose is het gedeeltelijk omzeilen van de kritische factor, behorende tot het bewustzijn waarbij acceptabele suggesties worden opgenomen door het onderbewustzijn. Over het algemeen kan worden gesteld dat dit plaatsvindt in een beschermde omgeving. Concentratie en focus i.c.m. eventuele ontspanning zorgt voor een aangename fysieke en mentale toestand. In deze gedissocieerde toestand, die we trance noemen, staat het onderbewustzijn open voor positieve bewoording.

Iemand in een hypnotische toestand verliest nooit het bewustzijn. Hij/zij heeft de eindregie altijd zelf in handen en kan ervoor kiezen om gegeven suggesties niet toe te laten. Het is enigszins vergelijkbaar met het opvolgen van aanwijzingen door een navigatiesysteem. Normaal gesproken volg je de aanwijzingen op om bij je doel te komen. Je kunt er echt voor kiezen om de suggesties te negeren. Hierdoor vindt er echter vertraging plaats om kom je zelfs helemaal niet op je bestemming.

Wat is het onderbewustzijn?

Wat is het onderbewustzijn?
Wat is het onderbewustzijn?

Het onderbewustzijn is een soort van opslagmedium dat alle zintuiglijke indrukken opslaat. Daarnaast zijn er ok de automatische processen (gewoonten en gedragingen) opgeslagen. Gewoonten vormen zich meestal door herhalingen. Wanneer men vaak iets herhaalt, wordt een handeling of proces als het ware geautomatiseerd. Denk maar eens aan autorijden of zwemmen, allemaal handelingen waarbij we niet meer na hoeven te denken. Het is ook de basis van onze emoties en sturen het proces hoe wij als mens daarop reageren.

Van het onderbewustzijn kan ook gezegd worden dat het lui is. Een eenmaal aangeleerde gewoonte of gedrag laat zich maar moeilijk wijzigen. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld een rookverslaving. Hoewel we bewust willen stoppen, het is immers schadelijk, reageert het onderbewustzijn hier duidelijk anders. Met de juiste hypnosetechnieken en precies afgestemde suggesties zal het onderbewustzijn tot nieuwe inzichten komen die een permanente wijziging tot gevolg hebben.

Wat is hypnotherapie?

Hypnotherapie is het therapeutisch inzetten van hypnose en hypnosetechnieken. In alle gevallen gaat het hierbij om het veranderen van inzichten door het onderbewustzijn. De gebruikte technieken kunnen daarbij van elkaar verschillen.

Elke therapeut heeft zo zijn voorkeur maar nagenoeg altijd ervaart de cliënt het als een diepgaande ontspanning van lichaam en geest. Het resultaat uit zich in gevoelens en emoties die positief veranderen t.o.v. de oorspronkelijke klacht of het probleem. Hypnose heeft invloed op de psychologische processen en kan daardoor ook prima worden ingezet bij pijnklachten. Hypnotherapie is een krachtige methode om positieve veranderingen te bewerkstelligen. In vergelijking met psychotherapie en andere cognitieve therapieën is hypnotherapie een kortdurende maar zeer effectieve behandelmethode.

Dit artikel delen?