Hypnose & Hypnotherapie

Medische hypnose en hypnotherapie

Migraine, studies tonen het effect van hypnotherapie aan

Migraine

Migraine is een hersenaandoening die vaak gepaard gaat met hevige hoofdpijnaanvallen en misselijkheid. Ook uitvalsverschijnselen en overgevoeligheid voor licht of geluid komen in dit ziektebeeld vaak voor. Mensen die hier last van hebben, voelen een aanval vaak opkomen. Dit meestal aan de hand van stemmingsveranderingen en een overgevoeligheid voor prikkels van buitenaf (lawaai, licht, geuren).

Soms wordt vlak voor de aanval een uitval van het gezichtsvermogen waargenomen. Zij ervaren tintelingen of een doof gevoel in het gezicht, armen of benen. Een migraine aanval zelf kenmerkt zich door hevige, vaak kloppende hoofdpijn, misselijkheid en neiging tot braken. Dit kan enkele uren tot wel enkele dagen voortduren. Na een migraine aanval is de patiënt vaak vermoeid en heeft dan ook weer enige dagen nodig om te herstellen.

Volgens officiële cijfers krijgen 33% van de vrouwen en 13% van de mannen in Nederland ooit in hun leven migraine. Het meeste komt het voor bij mensen in de leeftijdscategorie van 15 tot 55 jaar.

Migraine & hypnose – behandeling met hypnotherapie

Migraine is goed te behandelen. Huisartsen en specialisten schrijven vaak medicijnen voor, de zogenaamde triptanen. Triptaan werkt in het begin van een aanval en voorkomt dat deze zich doorzet. Toch is er een groep patiënten die veelvuldig last hebben van aanvallen (chronische migraine).

Uit studies is gebleken dat hypnose en hypnotherapie een goede uitwerking kan hebben op deze groep patiënten. Hierbij werd het effect van hypnose vergeleken met de voorgeschreven medicatie (prochlorperazine/stemetil). Een groep van 47 deelnemers werd in twee aparte groepen verdeeld.

Eén groep van 23 deelnemers ondergingen hypnose en 24 deelnemers gebruikten medicijnen. Van de 23 deelnemers in de hypnosegroep rapporteerden 10 deelnemers dat de migraine gestopt was, dit in tegenstelling tot 3 deelnemers in de groep die medicijnen ontvingen.

Behandeling – vind een hypnotherapeut

De behandeling met hypnose of hypnotherapie bestaat uit het beperken van triggers die tot een aanval kunnen leiden en eventueel pijnbestrijding. Daarnaast leren we de cliënt aan om de aanval onder controle te krijgen door de pijnklachten te elimineren.

Er zijn diverse praktijken die hiertoe een behandeling kunnen aanbieden. Informeer eens vrijblijvend naar de mogelijkheden bij migraine, bijvoorbeeld bij een therapeut waarmee je direct een afspraak kunt maken.

Maak direct een afspraak!
Wetenschappelijk
Migraine is een complexe neurologische aandoening die een reeks symptomen veroorzaakt, waarvan de meest voorkomende ernstige hoofdpijn is. Het doel van deze systematische review van de literatuur is om de werkzaamheid van hypnose bij de behandeling van migraine te bepalen. Er werd systematisch gezocht in 4 wetenschappelijke databases met als primaire zoektermen migraine, hoofdpijn, hypnose en hypnotherapie. Er werden in totaal 8 onderzoeken geïdentificeerd waarin hypnotische technieken werden onderzocht, alleen of in combinatie met andere niet-farmaceutische technieken, zoals visuele beelden, ontspanning en pijnverplaatsingstechnieken. Deze studie toont aan dat hypnotherapie en ontspanningstechnieken effectief zijn bij het verminderen van hoofdpijn op korte en lange termijn bij migrainepatiënten. Bron: pubmed
Delen
Toon meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Captcha loading...

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Installeer als webapp

Ja, graag!
×