Hypnose & Hypnotherapie

Medische hypnose en hypnotherapie

Kanker, hypnotherapie helpt bij de gevolgen

Vrouw met kaal hoofd als gevolgen van kanker - behandeling met hypnotherapie en hypnose

Veel therapeuten mijden het woord “kanker”. Wij hebben gemeend om toch een pagina hieraan te wijden. In de eerste plaats is het zeer zeker van belang om de medische adviezen m.b.t. kanker op te volgen. Bij kanker houdt dit vaak een traject van operatieve ingrepen, bestraling, chemotherapie en aanvullende behandelwijzen in.

De reguliere geneeskunde is hier dermate goed op ingericht dat de overlevingskansen met elk jaar toenemen. Niet in de laatste plaats door de vele onderzoeken die op dit gebied plaatsvinden en de ontwikkeling van steeds nieuwe medicijnen.

Veel mensen die deze diagnose krijgen, gaan via internet op zoek naar alles wat te maken heeft met hun ziekte. Op deze wijze vergaren ze veel informatie die kan helpen bij de keuzes die ze moeten maken. Wellicht ben jijzelf op deze pagina terechtgekomen naar aanleiding van een zoekopdracht. We willen je dan ook graag in het kort informeren naar de mogelijkheden van hypnose en hypnotherapie bij kanker.

Kanker, hypnose en hypnotherapie

We gaan hier nadrukkelijk niet vertellen dat hypnose en hypnotherapie een alternatief is voor de reguliere geneeskunde. Het kan echter complementair worden ingezet bijvoorbeeld bij het bestrijden van operatieve pijn bij kanker. Ook is bekend dat hypnose kan bijdragen tot het verbeteren van het natuurlijke afweersysteem. Door chemotherapie wordt het immuunsysteem vaak tijdelijk verzwakt waardoor men meer vatbaar is voor ziekteverwekkers.

Behandelingen in hypnose kunnen ervoor zorgen dat het immuunsysteem weer sneller het oude niveau bereikt. Wellicht nog belangrijker is het om een positieve mind-set te creëren zonder dat daarbij sprake is van valse hoop. Het is bekend dat positief ingestelde mensen sneller herstellen.

Samengevat kunnen we beweren dat hypnose en hypnotherapie kunnen helpen bij pijnbestrijding en het bestrijden van de neveneffecten van kanker. Het is en blijft een beladen onderwerp met voor- en tegenstanders v.w.b. aanvullende therapieën. Hypnose is echter geheel onschuldig en zal de reguliere geneeskunde nimmer in de weg staan.

Hypnotherapie complementair toepassen? Maak een afspraak met een hypnotherapeut in je eigen dorp of stad.

Wetenschappelijk
Het bewijs suggereert dat hypnose kan helpen bij de behandeling van symptomen van misselijkheid en braken bij borstkankerpatiënten, pijn in verschillende contexten kan beheersen en ook de mate van angst en algemeen leed rond chirurgische en medische procedures kan verminderen, zowel bij kinderen als volwassenen. Opkomend onderzoek toont veelbelovend voor de behandeling van opvliegers bij vrouwen met borstkanker. Het onderzoek op dit gebied zou baat hebben bij het beoordelen van populaties die verder gaan dan vrouwen met borstkanker, inclusief de ziekte in een laat stadium, met behulp van meer rigoureuze onderzoeksopzet, het volgen van gepubliceerde rapportagerichtlijnen en het beter beschrijven en standaardiseren van interventies. Bron: pubmed
Delen
Toon meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Captcha loading...

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Installeer als webapp

Ja, graag!
×