Hypnose & Hypnotherapie

Medische hypnose en hypnotherapie

Astma en de diverse behandelmethoden w.o. hypnotherapie

In het onderstaande filmpje van het longfonds, is te zien wat Astma met je longen doet. Voor uitgebreide informatie over longaandoeningen, oorzaken en gevolgen bezoek ook eens de website van het Longfonds.

Astma - wat gebeurt er in je longen?
Astma - wat gebeurt er in je longen?

Astma is een continue aanwezige en blijvende (chronische) ontsteking van de longen. Patiënten met deze chronische ziekte reageren hierdoor sneller dan andere mensen op prikkels zoals rook, huisstofmijt en bijvoorbeeld uitlaatgassen. Het e.e.a. met een benauwd gevoel als gevolg. Indien dit plotseling opkomt wordt ook wel gesproken van een astma-aanval.

In Nederland komen astmatische klachten voor bij ruim een half miljoen mensen waarvan de meerderheid uit vrouwen bestaat. Ook ruim 100.000 kinderen lijden aan de chronische aandoening astma wat hen belet in het dagelijkse welzijn. Patiënten kunnen minder makkelijk ademen waardoor ze moeite hebben met het uitoefenen van bepaalde sporten.

Hoe astma precies ontstaat is nog niet helemaal duidelijk. Een zekere erfelijkheidsfactor zou hier een rol spelen. Hebben beide ouders deze aandoening, dan wordt dit 7 van de 10 keer aan de kinderen doorgegeven.

Astma – behandelingen

Mensen met ontstekingen aan de luchtwegen of longen gebruiken hiervoor vaak medicijnen, die met behulp van een inhalator worden ingenomen. Op deze wijze komen de medicijnen, vaak ontstekingsremmers of luchtwegverwijders, direct in de longen terecht. Er zijn ook alternatieve behandelmethoden zoals homeopathie en acupunctuur die ervoor kunnen zorgen dat de klachten die verband houden met astma verminderen.

Astma behandeling d.m.v. hypnotherapie

Onderzoeken wijzen uit dat deze chronische aandoening goed te bestrijden is met hypnose en hypnotherapie. Vooral bij kinderen worden goede resultaten geboekt. Net als bij een allergie, kan hypnose het immuunsysteem versterken. Ook is aangetoond dat kinderastma verband kan houden met de hechtingsrelatie (emotionele binding) tussen moeder en kind.

In de categorie hypnotherapie staan praktijken die zich gespecialiseerd hebben in het werken met kinderen en astma in het bijzonder. Maak eens een vrijblijvende afspraak met een gespecialiseerde therapeut en ontdek welke mogelijkheden voor jou van toepassing kunnen zijn.

Maak direct een afspraak!
Wetenschappelijk
De werkzaamheid van hypnotherapie bij het afbreken van acute astmatische aanvallen werd bestudeerd bij 17 kinderen in de leeftijd van zes tot 17 jaar. Alle hadden als primaire diagnose bronchiale astma. Voorafgaand aan hypnotische inductie werd de longfunctie beoordeeld, vervolgens gevolgd in de onmiddellijke post-hypnotische periode en met twee tussenpozen daarna. De gemiddelde verbetering voor alle proefpersonen was meer dan 50% boven de nulmeting, zoals gedocumenteerd door spirometrie, gecontroleerde kortademigheid, piepende ademhaling en subjectieve beoordelingen door de proefpersonen. Er wordt gesuggereerd dat hypnotherapie een belangrijk hulpmiddel kan zijn bij het verlichten van astma, het verbeteren van de ademhalingscapaciteit en het bevorderen van ontspanning zonder een beroep te doen op farmacologische middelen. Een mogelijke verklaring is dat hypnose een automatische respons beïnvloedt, waardoor bronchospasmen worden verminderd. Bron: pubmed
Delen
Toon meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Captcha loading...

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Installeer als webapp

Ja, graag!
×