Hypnose & Hypnotherapie

Medische hypnose en hypnotherapie

Eetverslaving en hoe je er vanaf komt

Man met eetverslaving eet fastfood - behandeling met hypnotherapie en hypnose

Eetverslaving gaat vaak, echter niet altijd, gepaard met overgewicht. Van een eetverslaving spreken we indien het eten van voedsel dwangmatig gebeurt. Er is geen sprake van een hongergevoel maar men eet de hele dag door. Vaak betreft dit ook nog eens voeding met veel suikers, vetten en koolhydraten.

Eetverslaving is een psychische aandoening die qua hersenactiviteit vergelijkbaar is met een drugsverslaving of alcoholverslaving. Voeding wordt gezien als een beloning en het geeft tijdelijk een gelukkig gevoel. Zo worden gevoelens van angst en leegte opgevuld met grote hoeveelheden ongezonde voeding. Eten wordt daarmee tot een drug, een vlucht uit de werkelijkheid.

Eetverslaving ontstaat soms al op jonge leeftijd en komt vaak voort uit problemen in de jeugd of opvoeding. Eetverslaafden hebben doorgaans een laag zelfbeeld en soms zelfs last van een depressie. Bij het consumeren van ongezonde voeding voor langere tijd kan ernstig overgewicht ontstaan met alle gevolgen van dien.

Eetverslaving succesvol stoppen

Omdat men tevens wil afvallen, zoekt men de oplossing vaak in een dieet. Hoewel uitgebalanceerde voeding zal leiden tot gewichtsreductie, wordt het werkelijke probleem niet aangepakt. Wanneer het doelgewicht is bereikt vervalt de cliënt meestal weer in oude gewoonten. De oplossing moet niet alleen gezocht worden in de mate en wijze waarop voeding geconsumeerd wordt. Evenzo moet de gewoonte worden aangepakt. Eetverslaving is een psychische aandoening en het probleem zit dan ook “tussen de oren”.

Een goede samenwerking van een gewichtsconsulent of diëtist met een hypnotiseur of hypnotherapeut leidt tot positieve- en blijvende resultaten. Uiteraard is ook een juiste mentale instelling noodzakelijk. Alleen als lichaam en geest in balans zijn kan een eetverslaving een einde vinden.

Behandeling met hypnose en hypnotherapie

Een hypnotiseur of hypnotherapeut werkt met het onderbewustzijn, het gedeelte waarin alle automatische processen gehuisvest zijn. Ook bij eetverslaving handelt het zich om een automatisch (=dwangmatig) proces.

Hypnose of hypnotherapie verandert het gedrag waardoor de cliënt niet meer voortdurend bezig is met eten. Hoewel dergelijke behandelingen van korte duur zijn, raden wij aan om ook de oorzaken te bezien en daar waar nodig op te lossen. Hiervoor bestaan verschillende technieken. Ben je niet eetverslaafd maar wil je gewoon wat kilo’s kwijt, maak ook dan eens een afspraak bij een van de praktijken in de buurt. Enige informatie m.b.t. eetverslaving is ook te vinden op Wikipedia.

Delen
Toon meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Captcha loading...

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Installeer als webapp

Ja, graag!
×