Hypnose & Hypnotherapie

Medische hypnose en hypnotherapie

Fibromyalgie, hypnotherapie vermindert chronische klachten

Vrouw met nekpijn door fibromyalgie - behandeling met hypnotherapie en hypnose

Fibromyalgie (FM), de letterlijke betekenis is: pijn in bindweefsel en spieren. Fibromyalgie heet in de volksmond ook wel weke delen reuma en lijkt veel op de aandoening CVS. Het is een chronische aandoening die zich vaak uit in stijfheid, pijn, slecht slapen en vermoeidheid.

Fibromyalgie is een aandoening die plaatsvindt bij uitsluiting. Omdat er na onderzoek geen oorzaak te vinden is waar de klachten vandaan komen en geen ander ziektebeeld van toepassing is, krijgt de patiënt de diagnose fibromyalgie. Het is mede daardoor dat er vaak een ontkenning is van dit ziektebeeld door werkgevers, de omgeving en zelfs huisartsen en specialisten.

Fibromyalgie klachten kunnen worden verminderd door matige beweging en veel rust te nemen. Voor FM zijn er momenteel nog geen medicijnen beschikbaar. Als pijnbestrijding kan gebruik gemaakt worden van normale pijnstillers. In Nederland lijden ca. 2% van de mensen aan deze aandoening. Vooral bij vrouwen in de leeftijd van 20 tot 60 jaar komt het vaker voor dan bij mannen.

Fibromyalgie, mogelijke oorzaken

Hoewel er over fibromyalgie nog weinig bekend is, gaan onderzoekers ervan uit dat het een neurologische afwijking is. Fibromyalgie is een vorm van het disfunctioneren van neurotransmitters. Mogelijke risicofactoren zouden kunnen zijn:

  • erfelijke afwijking
  • het verlies van oestrogeen tijdens de menopauze
  • een zwakke fysieke conditie
  • een ingrijpende gebeurtenis zoals een trauma na een ongeval of ziekte
  • emotionele stress

Behandeling door middel van hypnotherapie

Hoewel de bron niet bekend is kan een hypnotiseur of hypnotherapeut vaak wel veel betekenen op het gebied van pijnbestrijding. Fibromyalgie patiënten beleven pijn vaak intenser dan mensen die deze aandoening niet hebben. Door de pijnklachten te verminderen heeft de patiënt meer kwaliteit van leven.

Ook andere symptomen kunnen worden aangepakt. In een onderzoek (Controlled trial of hypnotherapy in the treatment of refractory fibromyalgia) uit 1991 door het St. Anthonius ziekenhuis te Nieuwegein is gebleken dat de controlegroep een betere slaapcyclus had en significant beter kon omgaan met hun pijn. De conclusie van dit onderzoek is dat hypnose / hypnotherapie ertoe bij kan dragen om beter te kunnen omgaan met deze aandoening. Fibromyalgie klachten verminderen al na één of enkele behandelingen.

Blijf niet langer rondlopen met de chronische aandoening fibromyalgie en maak een afspraak met een deskundig hypnotherapeut.

Maak direct een afspraak!
Delen
Toon meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Captcha loading...

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Installeer als webapp

Ja, graag!
×