Hypnose & Hypnotherapie

Medische hypnose en hypnotherapie

Hoogtevrees? Met hypnotherapie overwin je deze angst

Hoogtevrees bij achtbaan en reuzenrad - behandeling met hypnotherapie en hypnose

Wat voor de één een belevenis is, is voor de ander een nachtmerrie. We hebben het hier over hoogtevrees, hoogtefobie of acrofobie, een veel voorkomende angst of angststoornis. Het is dus een angst voor hoogtes. De angst voor deze hoogtes weerhoudt ons ervan om risico’s te nemen. Wanneer die angst de overhand gaat krijgen en we daardoor niet meer normaal kunnen functioneren, spreken we van een angststoornis.

Hoogtevrees is een enkelvoudige angststoornis en staat vaak op zichzelf, dit bijvoorbeeld in tegenstelling tot vliegangst. Hierbij spelen vaak meerdere angsten een. Er bestaan twee belangrijke vormen van deze angststoornis nl:

  1. optische hoogtevrees, een angst waarvan de gevolgen voelbaar worden als je bij grote hoogte om je heen kijkt
  2. cognitieve hoogtevrees, een angst die ontstaat aan de gedachten aan wat er zou kunnen gebeuren als je naar beneden valt. Deze angststoornis valt vaak samen met gebrek aan controle.

Hoogtevrees en het ontstaan ervan

Hoogtevrees, kan net als elke andere angst ontstaan in de kinderleeftijd. Indien we als kind een negatieve ervaring hebben met hoogte (ingrijpende gebeurtenis), zullen de gevolgen daarvan geassocieerd worden met die hoogte. Telkens wanneer we ons daarna op een hoogte bevinden, waarschuwt het onderbewustzijn ons in de vorm van fysieke ongemakken zoals spanningen, duizeligheid, zweten e.d. Ze weerhouden ons ervan om tot die hoogte te komen. Ook kunnen er andere oorzaken zijn zoals spanningen, erfelijkheidsfactoren en voeding.

Hoewel enige angst juist een positieve uitwerking geeft, het beperkt de risico’s, is een angststoornis juist ongewenst en hindert ons in het dagelijks functioneren. Bij sommige mensen zijn de gevolgen van hoogtevrees zodanig dat zij zich niet meer op een trapje kunnen begeven terwijl dit toch in sommige gevallen echt nodig is. Hoogtevrees kan toenemen naarmate we ouder worden. We zijn fysiek minder soepel en we worden voorzichtiger. We beseffen dat een val kan leiden tot dramatische gevolgen.

Behandeling met hypnotherapie

Als hoogtevrees (hoogtefobie / acrofobie) een zodanig probleem is geworden dat normaal functioneren niet meer mogelijk is, moet er gezocht worden naar professionele begeleiding. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van hypnose of hypnotherapie. Enkele behandelingen zijn vaak ruim voldoende om definitief een einde te maken aan de angsten die gepaard gaan met het zich begeven op hoogte. Zowel optische als ook cognitieve hoogtevrees zijn zeer effectief te behandelen.

Maak een afspraak en beweeg je weer vrij door de ruimte!

Delen
Toon meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Captcha loading...

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Installeer als webapp

Ja, graag!
×