Hypnose & Hypnotherapie

Medische hypnose en hypnotherapie

Faalangst? De oplossing voor een ijzersterk geloof in jezelf

Man met zak over hoofd door faalangst - behandeling met hypnotherapie en hypnose

Faalangst? Hypnose en hypnotherapie voor een ijzersterk geloof in je eigen kunnen!

Faalangst is een angst of angststoornis waarbij het gaat om niet te kunnen voldoen aan gestelde verwachtingen. Gestelde verwachtingen worden meestal door anderen bepaald en als zodanig opgelegd. Het handelt zich hierbij  om twijfel, een afweging waarbij er een beroep gedaan wordt op zelfkennis. Het heeft dan ook veel te maken met zelfvertrouwen. Door de angst tot falen kan ook het zelfvertrouwen in sterke mate afnemen.

Ook examenvrees is een vorm van faalangst. Bij het afleggen van een rijexamen bijvoorbeeld heerst de angst dat men het rijexamen niet haalt. Het examen wordt alsmaar uitgesteld hoewel men er in wezen al lang klaar voor is.

Faalangst hoe ontstaat het?

Faalangst ontstaat vaak, zoals wel bij meerdere angstvormen het geval is, vaak in de kinderleeftijd. Kinderen in de leeftijd tot ca. 7 jaar zijn erg ontvankelijk voor commentaar van autoriteiten zoals leraren, ouders, begeleiders, trainers, etc. Kinderen willen graag hun mening geven. Als die mening afgestraft wordt, begint het kind aan zichzelf te twijfelen, met andere woorden het kind vertrouwt niet meer op zichzelf. Wanneer dit bij herhaling plaatsvindt loopt het kind letterlijk een deuk in het zelfvertrouwen op, een angst om te falen wordt geboren. Wanneer het kind om een mening wordt gevraagd, zal het geen antwoord geven omdat de angst heerst dat hij het verkeerde antwoord geeft. Er kunnen zelfs lichamelijke effecten optreden zoals het verstijven van het lichaam tot aan stotteren toe.

Op de website “opvoedadvies” worden tips gegeven over hoe je faalangst tijdens de opvoeding kunt voorkomen. Verder wordt uitgelegd wat je kunt doen indien er reeds sprake is van angst om te falen.

Behandelwijze

Net als bij veel andere angsten zoals angst om te spreken in het openbaar, kunnen hypnose en hypnotherapie uitstekend helpen bij faalangst. In sommige gevallen zal het wenselijk zijn om op zoek te gaan naar het ontstaan van die angst. Omdat dit zoals al eerder genoemd vaak in de kinderleeftijd ontstaat, kan het goed mogelijk zijn dat de persoon in kwestie zich het voorval niet meer kan herinneren. Natuurlijk is het niet altijd noodzakelijk om de bron op te sporen (regressie). Afhankelijk van de gebruikte technieken kan een hypnotherapeut ook heel eenvoudig de angstgevoelens wegnemen die optreden bij een confrontatie. Wanneer dit gecombineerd wordt met het versterken van het zelfvertrouwen zal de cliënt verlost zijn van de faalangst. Dit uit zich in betere communicatieve vaardigheden en een zeker voorkomen. Faalangst overwinnen? Het reserveren van een hypnosesessie is de beste investering in jezelf!

Delen
Toon meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Captcha loading...

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Installeer als webapp

Ja, graag!
×