Hypnose & Hypnotherapie

Medische hypnose en hypnotherapie

Hooikoorts en niet naar buiten? Voorkom allergische reacties

Vrouw met loopneus door hooikoorts - behandeling met hypnotherapie en hypnose

In de lente en het begin van de zomer (mei ~ augustus) is het weer zover. Bij mooi en droog weer als bomen en grassen weer gaan bloeien verspreiden pollen (stuifmeel) zich door de lucht. Het is juist in deze periode dat mensen met een overgevoeligheid hiervoor weer last krijgen van hooikoorts doordat zij de pollen inademen. Een jaarlijks terugkomende allergie, die zich naar het schijnt moeilijk laat voorkomen.

Allergie met vervelende gevolgen

Na het inademen vindt er een allergische reactie plaats waardoor er in het lichaam de stof histamine vrij komt. Het is juist deze stof die zorgt dat er hooikoortsklachten optreden. Bij hooikoorts raken de slijmvliezen geïrriteerd. Het zijn vooral de slijmvliezen in de neus- en keelholte en de slijmvliezen bij de ogen die overlast veroorzaken.

De reacties bij hooikoorts kunnen zeer heftig zijn. De symptomen zijn o.a. lusteloosheid, vermoeidheid en een slechte nachtrust maar ook huidklachten. Mensen blijven vaak meer dan anders binnen en verliezen het contact met medemensen. De gevolgen hiervan hebben echter niet alleen invloed op sociale bezigheden, het kan zelfs van invloed zijn op schoolresultaten.

Hooikoorts radar / pollenrader niet meer nodig

Dat hooikoorts zeer veel voorkomt, blijkt wel uit het gegeven dat er speciale weersberichten zoals de hooikoorts radar ofwel pollenradar zijn. Er wordt aangeraden om zo min mogelijk buiten te komen. Verder om een zonnebril te dragen en om vakanties af te stemmen op het feit dat je hooikoorts hebt. In de meeste informatie staat beschreven dat hooikoorts niet te verhelpen is. Je kunt de gevolgen wellicht iets verminderen door neussprays e.d. Waarschijnlijk heb je echter nog geen hypnose of hypnotherapie geprobeerd?

Hooikoorts, hypnose en hypnotherapie

Bij een normaal- en gezond lichaam vinden er geen allergische reacties plaats op stoffen die in de natuur voorkomen. Op de een of andere wijze heeft er zich iets voorgedaan waardoor er een overgevoeligheid is voor pollen/stuifmeel. Het immuunsysteem werkt niet op de manier zoals het hoort. Hypnose en hypnotherapie kan hierbij goed helpen. Het immuunsysteem wordt hierbij opnieuw aangeleerd hoe het zich dient te gedragen wat zich uiteindelijk uit in het uitblijven van allergische reacties.

Benieuwd of een hypnotherapeut ook jou kan helpen? Ontdek ‘t en maak meteen een afspraak in jouw regio.

Wetenschappelijk
In de afgelopen jaren is onze kennis van het immuunsysteem en de pathogenese van immuunstoornissen toegenomen. Er is veel onderzoek gedaan naar de complexe verbindingen tussen de psyche, het centrale zenuwstelsel en het immuunsysteem en het effect van stemming op ziekteprocessen. Dit artikel bespreekt het bewijs over de effecten van hypnose op de allergische huidtestreactie, op allergieën, in het bijzonder op luchtwegallergieën en hooikoorts, en op bronchiale hyperreactiviteit en astma. Hypnose, dat algemeen wordt beschouwd als een veranderde bewustzijnstoestand die wordt geassocieerd met concentratie, ontspanning en verbeeldingskracht, en naast andere kenmerken een verbeterde reactievermogen op suggestie, wordt al lang beschouwd als effectief bij de verbetering van verschillende lichamelijke aandoeningen. Het lijkt erop dat de toestand van hypnose een overbruggende of bemiddelende functie kan hebben in het veronderstelde dualisme tussen geest en lichaam. Er is een grote variatie in de experimentele en klinische procedures, zoals het type toegepaste hypnotische interventie, de training van proefpersonen en de timing van de interventie. Ook is de variabiliteit in het type allergeen dat wordt gebruikt en de wijze van aanbrengen duidelijk. Maar ondanks deze beperkingen hebben veel van de onderzoeken een verband aangetoond tussen het gebruik van hypnose en een veranderde reactie op een allergische stimulus of op een verminderde bronchiale hyperreactiviteit. Er is nog geen duidelijke verklaring voor de effectiviteit van hypnose, maar er zijn aanwijzingen voor een invloed op de neurovasculaire component van de allergische respons. Bron: pubmed
Delen
Toon meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Captcha loading...

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Installeer als webapp

Ja, graag!
×