In een wereld waar gezond leven steeds belangrijker wordt, zijn er nog steeds miljoenen mensen die kampen met hun rookverslaving. Stoppen met roken staat bij velen hoog op het verlanglijstje, maar hoe pak je dat nu effectief aan? Er zijn talloze methodes en hulpmiddelen, variërend van nicotinepleisters tot apps. Echter, één methode die steeds meer aan populariteit wint, is ‘stoppen met roken door hypnotherapie’. Maar hoe effectief is deze methode nu echt? En hoe werkt het precies?

Hoe werkt hypnotherapie?

Hypnotherapie is een vorm van therapie waarbij gebruik wordt gemaakt van hypnose. De patiënt wordt in een diepe staat van ontspanning gebracht, waarbij het onderbewustzijn toegankelijk wordt gemaakt. Dit biedt de therapeut de mogelijkheid om direct te communiceren met het onderbewustzijn, zonder dat het kritische, analyserende bewustzijn tussenbeide komt.

Waarom is hypnotherapie effectief bij stoppen met roken?

Het onderbewuste aanpakken: Rookverslaving zit niet alleen in het fysieke verlangen naar nicotine, maar heeft ook diepgewortelde mentale en emotionele triggers. Door direct met het onderbewuste te werken, kan een hypnotherapeut deze triggers aanpakken en veranderen.

Nieuwe overtuigingen installeren: Onder hypnose is het mogelijk om oude, destructieve overtuigingen te vervangen door nieuwe, gezondere overtuigingen. Hierdoor kan de patiënt beginnen met een frisse, rookvrije mindset.

Verlangen naar roken verminderen: Hypnotherapie kan het verlangen naar roken significant verminderen door de associaties die men heeft met roken te veranderen.

De sessie: wat kun je verwachten?

Een typische sessie ‘stoppen met roken door hypnotherapie’ begint met een intakegesprek waarin de therapeut en de patiënt de rookgewoontes en motivatie om te stoppen bespreken. Vervolgens wordt de patiënt in een ontspannen staat gebracht, waarna de therapeut werkt aan het veranderen van de diepgewortelde overtuigingen en triggers rondom roken.

Succesverhalen

Duizenden mensen wereldwijd hebben de voordelen van ‘stoppen met roken door hypnotherapie’ al mogen ervaren. Velen rapporteren dat ze na slechts één sessie geen behoefte meer hadden aan een sigaret, terwijl anderen aangeven dat hun verlangen significant verminderde en ze met gemak konden stoppen.

Is hypnotherapie voor iedereen geschikt?

Hoewel veel mensen baat hebben bij hypnotherapie, is het geen wondermiddel dat voor iedereen werkt. Net zoals bij andere methodes, is de motivatie om te stoppen van cruciaal belang. Bovendien kunnen sommige mensen moeilijker in hypnose gebracht worden dan anderen.

Conclusie

Stoppen met roken is een uitdaging, maar ‘stoppen met roken door hypnotherapie’ biedt een veelbelovende aanpak die voor velen effectief blijkt te zijn. Door direct in te spelen op het onderbewustzijn, kan men oude patronen doorbreken en een gezondere, rookvrije toekomst tegemoet gaan.

Wetenschappelijke artikelen over stoppen met roken door hypnose en/of hypnotherapie:

1. Carmody, T. P., Duncan, C., Simon, J. A., Solkowitz, S., Huggins, J., Lee, S., & Delucchi, K. (2008). Hypnosis for smoking cessation: a randomized trial. *Nicotine & Tobacco Research*, 10(5), 811-818.
2. Elkins, G. R., Rajab, M. H. (2004). Clinical hypnosis for smoking cessation: preliminary results of a three-session intervention. *International Journal of Clinical and Experimental Hypnosis*, 52(1), 73-81.
3. Green, J. P., Lynn, S. J. (2000). Hypnosis and suggestion-based approaches to smoking cessation. *International Journal of Clinical and Experimental Hypnosis*, 48(2), 195-223.

Let wel, het is altijd belangrijk om bij een gediplomeerd en erkend hypnotherapeut in behandeling te gaan en te beseffen dat individuele resultaten kunnen variëren.

laat een reactie achter