Hypnose & Hypnotherapie

Medische hypnose en hypnotherapie

Allergie symptomen en behandeling

Allergie huidtest op arm

Een allergie, je zal het maar hebben. Allergieën komen steeds meer voor en lijkt samen te hangen met onze moderne ‘Westerse’ leefstijl. De voorspellingen van de World Health Organization (WHO) zijn niet al te optimistisch. De voorspelling luidt dat in het jaar 2050 de helft van de bevolking tenminste last heeft van één allergie. In Nederland komt bijvoorbeeld hooikoorts veelvuldig voor. Aangenomen wordt dat 25% van de Nederlandse bevolking te kampen heeft met een inhalatieallergie of luchtwegallergie.

Wat is een allergie?

Een allergie is een chronische ziekte wat inhoud dat deze vaak langer aanhoud dan 6 maanden. Een allergische reactie is een reactie van ons afweersysteem/immuunsysteem op stoffen van buitenaf, allergenen genoemd. De meest bekende allergenen zijn gras- en boompollen, huisstofmijten, huisdieren, voedsel (bijvoorbeeld pinda’s) en insecten gif.

Normaal gesproken zijn allergenen onschadelijk en bestaan uit eiwitten die in de natuur veelvuldig voorkomen. Ze komen ons lichaam binnen door de neus, mond of huid. Als gevolg hiervan wordt histamine aangemaakt wat zorgt voor een verwijding van de bloedvaten waardoor afvalstoffen worden afgevoerd en antistoffen worden aangevoerd. Hoewel deze histamine reactie in principe een positieve uitwerking geeft, kunnen bij overmatige aanmaak van histamine klachten ontstaan. Ofschoon de meeste mensen een geringe reactie vertonen op allergenen kan bij gevoelige mensen de reactie ernstig zijn.

De behandeling van een allergie met hypnotherapie

Indien er sprake is van een lichte allergische reactie, kan een behandeling met hypnotherapie een uitkomst bieden en de allergie zelfs elimineren. We hebben het dan over allergische reacties waarvan de symptomen/klachten vaak ook behandeld worden met huismiddeltjes.

Bij heftige reacties is een behandeling met hypnotherapie alleen aan te raden indien dit in overleg is met een (huis)arts of medisch specialist. Hetzelfde geldt voor mensen die voor hun allergie een EpiPen gebruiken om een anafylactische shock te voorkomen. De werkzame stof adrenaline in de EpiPen heeft een tegengestelde werking aan histamine en zal de bloedvaten vernauwen.

Installeer als webapp

Ja, graag!
×