Hypnose & Hypnotherapie

Medische hypnose en hypnotherapie

Hypnose op recept bij SOLK klachten (2Doc)

Voor iedereen die het gemist heeft: de 2Doc documentaire “Hypnose op recept” waarin de effecten worden besproken van hypnotherapie bij het prikkelbare darmsyndroom en prikangst.

Hypnose op recept
Bron: 2Doc (NPO)

Stof tot nadenken

Prof. Marc Benninga PhD (AMC) en drs. Arine Vlieger (St. Antonius ziekenhuis Utrecht) hebben in een wetenschappelijke studie aangetoond dat hypnotherapie de meest effectieve methode op dit moment is voor de behandeling van kinderen met pds. In de documentaire ‘Hypnose op recept’ is te zien dat een behandeling door kinderartsen bij pds tot gevolg had dat er in ca. 25% verbeteringen optraden, dit in vergelijk tot bijna 85% van de kinderen die behandeld werden met hypnotherapie. In een latere studie zal ook de effectiviteit van hypnose bij volwassenen worden onderzocht.

Het is eigenlijk bijzonder jammer dat er niet meer wetenschappelijke onderzoeken plaatsvinden naar de effectiviteit van hypnose bij veel andere onverklaarbare aandoeningen (SOLK, somatisch onvoldoende verklaarbare lichamelijke klachten). Als hypnotherapeuten zijn wij ervan overtuigd dat de medische toepassing van hypnose zijn nut kan bewijzen bij tal van klachten en problemen. Meer dan eens is aangetoond dat hypnotherapie een waardevolle aanvulling kan zijn bij zowel psychische- als ook fysieke klachten en pijn.

Regulier, alternatief of complementair

Van hypnose op recept spreken we indien er voor een behandeling een verwijsbriefje wordt afgegeven door een (huis)arts of medisch specialist. U kunt echter ook een afspraak maken voor een behandeling zonder doorverwijzing. Hypnotherapie valt in de meeste gevallen nog steeds in de categorie ‘alternatief’ waardoor er geen of slechts een gedeeltelijke vergoeding plaatsvindt door zorgverzekeraars. In dit geval dient u wel aanvullend verzekerd te zijn.

Hypnose en hypnotherapie worden zowel regulier (bijvoorbeeld in ziekenhuizen) als alternatief (bijvoorbeeld behandeling van verslavingen) als ook complementair toegepast. Van complementair spreken we indien er een samenwerking is tussen een reguliere geneeskundige behandeling waarbij hypnotherapie als toevoeging plaatsvindt.

Hypnose op recept – meer onderzoeken en studies

Op dit moment vinden er meer onderzoeken plaats naar de mogelijke positieve effecten van hypnose. Zo vindt er momenteel een studie plaats in het Radboudumc waarbij in kaart wordt gebracht wat de effecten zijn van hypnose voor-, tijdens en na een operatieve ingreep. Naar verwachting zullen de resultaten van deze wetenschappelijke studie binnenkort gepubliceerd worden. Wij zijn dan ook zeer benieuwd in welke vorm de documentaire ‘hypnose op recept’ een opvolging zal krijgen.

Delen
Toon meer

1 reactie

  • Corinne
    Corinne

    Bestaat er ook een mogelijkheid voor hypnose op afstand! Mijn dochter van 24 jaar woont in Kopenhagen maar ondervindt dagelijks hinder van solk. Zou fijn zijn als ze op afstand geholpen kan worden!

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Captcha loading...

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Installeer als webapp

Ja, graag!
×