Migraine, hypnose & hypnotherapie

  1. Homepage
  2. Pijnbestrijding & pijnreductie
  3. Migraine, hypnose & hypnotherapie
Migraine, hypnose & hypnotherapie

Migraine, hypnose & hypnotherapie

Migraine onder controle krijgen? Hypnose en hypnotherapie verminderen pijnklachten en geven je de controle terug.

Migraine is een hersenaandoening die vaak gepaard gaat met hevige hoofdpijnaanvallen en misselijkheid. Ook uitvalsverschijnselen en overgevoeligheid voor licht of geluid komen in dit ziektebeeld vaak voor. Mensen die hier last van hebben, voelen een aanval vaak opkomen. Meestal aan de hand van stemmingsveranderingen en een overgevoeligheid voor prikkels van buitenaf (lawaai, licht, geuren). Soms wordt vlak voor de aanval een uitval van het gezichtsvermogen waargenomen. Zij ervaren tintelingen of een doof gevoel in het gezicht, armen of benen. Een migraine aanval zelf kenmerkt zich door hevige, vaak kloppende hoofdpijn, misselijkheid en neiging tot braken. Dit kan enkele uren tot wel enkele dagen voortduren. Na de aanval is de patiënt vaak vermoeid en heeft dan ook weer enige dagen nodig om te herstellen.

Volgens officiële cijfers krijgen 33% van de vrouwen en 13% van de mannen in Nederland ooit in hun leven migraine. Het meeste komt het voor bij mensen in de leeftijdscategorie van 15 tot 55 jaar.

Migraine & hypnose - behandeling met hypnotherapie


Migraine kan goed worden behandeld. Huisartsen en specialisten schrijven vaak medicijnen voor, de zogenaamde triptanen. Triptaan werkt in het begin van een aanval en voorkomt dat deze zich doorzet. Toch is er een groep patiënten die veelvuldig last hebben van aanvallen (chronische migraine).

Uit studies is gebleken dat hypnose en hypnotherapie een goede uitwerking kan hebben op deze groep patiënten. Hierbij werd het effect van hypnose vergeleken met de voorgeschreven medicatie (prochlorperazine/stemetil). Een groep van 47 deelnemers werd in twee aparte groepen verdeeld. Eén groep van 23 deelnemers ondergingen hypnose en 24 deelnemers gebruikten medicijnen. Van de 23 deelnemers in de hypnosegroep rapporteerden 10 deelnemers dat de migraine gestopt was, dit in tegenstelling tot 3 deelnemers in de groep die medicijnen ontvingen.

Behandeling van migraine - vind een hypnotherapeut


De behandeling met hypnose of hypnotherapie bestaat uit het beperken van triggers die tot een aanval kunnen leiden en eventueel pijnbestrijding. Daarnaast wordt de cliënt aangeleerd om de aanval onder controle te krijgen door de pijnklachten te elimineren. Er zijn diverse praktijken die hiertoe een behandeling kunnen aanbieden. Informeer eens vrijblijvend naar de mogelijkheden bij migraine, bijvoorbeeld bij een therapeut in het Nationale Hypnotherapie Register met als specialisatie pijnreductie.