Hypnose & Hypnotherapie

Medische hypnose en hypnotherapie

Hypnotherapie de betekenis en de mogelijkheden

Hypnotherapie behandeling

Alles over hypnotherapie

Op deze pagina zullen we uitvoerig ingaan op alles wat te maken heeft met hypnotherapie. Wat is het, hoe werkt het, waarbij kan hypnotherapie gebruikt worden en hoe ziet een behandeling er uit. Verder gaan we in op de diverse beroepsverenigingen, vormen en soorten.

Wat is hypnotherapie eigenlijk?

Wanneer we het over hypnotherapie hebben, moeten we dit opsplitsen in twee gedeelten namelijk hypno en therapie. Hypno heeft betrekking op het fenomeen hypnose, therapie staat voor de behandelwijze. Kort samengevat: hypnotherapie is een therapeutische behandeling met hypnose. Maar wat is hypnose nu eigenlijk en wat moet jij je hierbij voorstellen? De inzichten tussen de therapeuten verschillen onderling nogal. Om deze reden zullen we alvorens verder in te gaan op het onderwerp hypnotherapie, eerst eens nader ingaan op het fenomeen hypnose.

Het fenomeen hypnose

Mind model hypnotherapie en hypnoseEr zijn meerdere definities van hypnose. De volgende definitie wordt algemeen aanvaardt en beschrijft wat hypnose nu precies is: “hypnose is het omzeilen van de kritische factor van de bewuste geest en het tot stand brengen van acceptabel selectief denken.” Deze definitie wordt o.a. ook gebruikt door the U.S. department of education.

Wij beseffen dat deze definitie van hypnose veel mensen nietszeggend is. Vaak roept het zelfs nog meer vragen op zoals: wat is de kritische factor en wat is de ‘bewuste geest’. Toch kunnen we het kort samenvatten als: hypnose is een veranderende staat van bewustzijn waardoor suggesties (of instructies) min of meer in het onderbewustzijn worden opgenomen.

In een hypnotherapie sessie worden cliënten in een andere, meer gefocuste, staat gebracht en zal de hypnotherapeut door middel van positieve suggesties oude gewoonten en overtuigingen vervangen door nieuwe. Dit alles gebeurd op een onbewust niveau.

Waarvoor kan deze therapie ingezet worden?

Hypnotherapie ofwel hypnose therapie kan zowel voor psychische- als emotionele- en fysieke klachten en problemen worden ingezet. Hoewel bij veel mensen bekend is dat hypnotherapie zeer goede resultaten biedt bij stoppen met roken, afvallen (bijvoorbeeld a.d.v. de virtuele maagband) en bij angsten en verslavingen, zijn er een veeltal toepassingen te noemen waarbij hypnotherapie bewezen resultaat biedt.

Zo wordt de toepassing van hypnose veelvuldig gebruikt in de sport om prestaties te verbeteren. Ook pijnloos bevallen is iets waarvan een groeiend aantal vrouwen gebruik maakt. Vooral de laatste jaren vindt er steeds meer onderzoek plaats naar het nut van hypnotherapie bij onverklaarbare fysieke problemen (SOLK klachten). Medische hypnotherapie is dan ook sterk in opkomst en wordt steeds meer toegepast in de reguliere medische zorg.

Hypnotherapie kan zowel dienen als alternatief maar kan ook complementair worden toegepast. Doordat hypnotherapie geen nadelige gevolgen kent en bekend staat om kortdurende interventies, bijvoorbeeld in vergelijk met cognitieve therapieën, is de doelgroep die baat kan hebben bij enkele behandelingen groot.

Voor wie is hypnose therapie geschikt?

Omdat de bewezen effecten van hypnotherapie groot zijn, is de toepassing van hypnose geschikt voor veel mensen. Of dit ook de juiste behandelwijze is, hangt af van meerdere factoren. Zo dient een cliënt vertrouwen te hebben in de behandelwijze en in de hypnotherapeut. Daarnaast is een goede motivatie een van de belangrijkste factoren voor het behalen van succes.

Sommige mensen denken dat ze niet in hypnose kunnen. Dit is echter een misverstand: iedereen kan in hypnose echter sommige mensen bereiken sneller de staat die nodig is voor verandering. Ca. 10% van de westerse bevolking gaat zeer snel in de hypnotische staat, 10% heeft moeite om deze staat te bereiken en 80% bereikt deze staat na een korte inleiding. Bijzondere eigenschappen zijn dus niet nodig.

Vooroordelen t.o.v. hypnose zijn er vaak de oorzaak van dat sommige mensen niet snel genoeg de hypnotische staat bereiken. Ze zijn bijvoorbeeld bang om de controle te verliezen of zelfs niet meer uit hypnose te komen. Deze vooroordelen berusten echter op fabels en zijn ons ingegeven door films en literatuur. Iedereen die al eens bij een hypnotherapeut een sessie heeft ondergaan zal het eens zijn dat hypnose een geweldige en ontspannen staat van zijn is.

Hoe verloopt een behandeling?

Natuurlijk zal elke hypnotherapeut een eigen werkwijze hanteren. Maar wat de hulpvraag ook is, er gaat altijd een intakegesprek vooraf aan de eigenlijke behandeling. U zult de gelegenheid krijgen om uw probleem of klacht zo goed mogelijk te omschrijven. Wat echter nog belangrijker is om doelstellingen te bepalen. Hypnotherapie is maatwerk en zo zal elke hypnotherapeut zijn suggesties aan het onderbewustzijn destilleren uit de wensen en doelstellingen van de individuele cliënt.

Nadat de veranderwens bekend is, zal de hypnotherapeut gebruik maken van een hypnotsiche inductie. Deze inductie zal erop gericht zijn om het bewustzijnsniveau te veranderen naar een meer gefocuste staat van aandacht. Elke hypnotherapeut heeft hiervoor een eigen ritueel, er is geen goed of fout. Het kritisch denken zal naar de achtergrond verdwijnen waardoor de hypnotherapeut rechtstreeks contact legt met het omvangrijke onderbewustzijn. Eenmaal in de juiste staat van hypnose, zal de hypnotherapeut op directe- of indirecte wijze suggesties plaatsen.

Voor een goede opname en verankering van deze suggesties is het soms nodig om enkele behandelingen te doorlopen. In de meeste gevallen zal de hypnotherapeut een behandelplan opstellen gebaseerd op ervaringen en de ernst van de klacht of aandoening.

Beroeps- en brancheverenigingen

Er zijn meerdere brancheverenigingen waarbij hypnotherapeuten zich kunnen aansluiten. Een hypnotherapeut kan daarbij kiezen bij een algemene branchevereniging, vaak actief in de alternatieve geneeswijzen en een specifieke beroepsvereniging voor hypnotherapie. Nederland kent drie belangrijke beroepsverenigingen voor hypnotherapie met elk zijn eigen visie.

Nederlandse Beroepsvereniging van Hypnotherapeuten (NBVH)

Deze beroepsvereniging is de belangenbehartiging voor hypnotherapeuten met een psychotherapeutische achtergrond. Het is de grootste en oudste vereniging voor hypnotherapeuten in Nederland.

Nederlandse Vereniging voor Hypnose (NVvH)

Deze, in 1931 opgerichte beroepsvereniging, heeft als doel: het bevorderen van kennis, wetenschap, deskundige beoefening en gebruik van hypnose in de diverse toepassingsmogelijkheden binnen de gezondheidszorg. Het ledenbestand bestaat uit zorgverleners uit de reguliere medische zorg w.o. artsen en specialisten.

Hypnosevereniging Nederland (HVNL)

De Hypnosevereniging Nederland is opgericht in 2013 en behartigd de belangen van hypnotherapeuten die op een directe wijze hypnose toepassen. Onderscheidend is de wijze waarop de behandelingen plaatsvinden waarbij de psychotherapeutische benaderwijze veelal wordt losgelaten.

Delen
Toon meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Captcha loading...

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Installeer als webapp

Ja, graag!
×