Hoogtevrees oplossen met hypnose & hypnotherapie

  1. Homepage
  2. Angsten
  3. Hoogtevrees oplossen met hypnose & hypnotherapie
Hoogtevrees oplossen met hypnose & hypnotherapie

Hoogtevrees oplossen met hypnose & hypnotherapie

Hoogtevrees een beperking? Hypnose en hypnotherapie zorgen ervoor dat je angstvrij de top kunt bereiken!

Wat voor de één een belevenis is, is voor de ander een nachtmerrie. We hebben het hier over hoogtevrees, hoogtefobie of acrofobie, een veel voorkomende angst of angststoornis. Het is dus een angst voor hoogtes. De angst voor deze hoogtes weerhoudt ons ervan om risico’s te nemen. Wanneer die angst de overhand gaat krijgen en we daardoor niet meer normaal kunnen functioneren, spreken we van een angststoornis.

Hoogtevrees is een enkelvoudige angststoornis en staat vaak op zichzelf, dit bijvoorbeeld in tegenstelling tot vliegangst waarbij meerdere angsten een rol kunnen spelen. Er bestaan twee belangrijke vormen van deze angststoornis nl:

  1. optische hoogtevrees, een angst waarvan de gevolgen voelbaar worden als je bij grote hoogte om je heen kijkt

  2. cognitieve hoogtevrees, een angst die ontstaat aan de gedachten aan wat er zou kunnen gebeuren als je naar beneden valt. Deze angststoornis valt vaak samen met gebrek aan controle.


Hoogtevrees en het ontstaan ervan


Hoogtevrees, kan net als elke andere angst ontstaan in de kinderleeftijd. Indien we als kind een negatieve ervaring hebben met hoogte (ingrijpende gebeurtenis), zullen de gevolgen daarvan geassocieerd worden met die hoogte. Telkens wanneer we ons daarna op een hoogte bevinden worden we door ons onderbewustzijn gewaarschuwd in de vorm van fysieke ongemakken zoals spanningen, duizeligheid, zweten e.d. Ze weerhouden ons ervan om tot die hoogte te komen. Ook kunnen er andere oorzaken zijn zoals spanningen, erfelijkheidsfactoren en voeding.

Hoewel enige angst juist een positieve uitwerking geeft, het beperkt de risico’s, is een angststoornis juist ongewenst en hindert ons in het dagelijks functioneren. Bij sommige mensen zijn de gevolgen van hoogtevrees zodanig dat zij zich niet meer op een trapje kunnen begeven terwijl dit toch in sommige gevallen echt nodig is. Hoogtevrees kan toenemen naarmate we ouder worden. We zijn fysiek minder soepel en we worden voorzichtiger. We beseffen dat een val kan leiden tot dramatische gevolgen.

Hoogtevrees, hypnose en hypnotherapie


Als hoogtevrees (hoogtefobie / acrofobie) een zodanig probleem is geworden dat normaal functioneren niet meer mogelijk is, moet er gezocht worden naar professionele begeleiding, bijvoorbeeld in de vorm van hypnose of hypnotherapie. Enkele behandelingen zijn vaak ruim voldoende om definitief een einde te maken aan de angsten die gepaard gaan met het zich begeven op hoogte. Zowel optische- als ook cognitieve hoogtevrees zijn zeer effectief te behandelen. In het Nationale Hypnotherapie Register vindt u o.a. hypnotherapeuten die u kunnen helpen met het oplossen van uw angst.