CVS, hypnose & hypnotherapie

  1. Homepage
  2. Fysieke klachten
  3. CVS, hypnose & hypnotherapie
CVS, hypnose & hypnotherapie

CVS, hypnose & hypnotherapie

Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Hypnose en hypnotherapie zorgen weer voor energie en levenslust.

De afkorting CVS staat voor chronisch vermoeidheidssyndroom, een ernstige vorm van vermoeidheidsklachten die niet toewijsbaar zijn aan een herkenbare ziekte. De vermoeidheidsklachten blijven aan, ook al is er sprake van matige inspanning en voldoende rust. Chronische vermoeidheid kan zich uiten aan de hand van beperkingen in het korte termijngeheugen of concentratieproblemen. Ook klachten in het gebied van hals en keel, spier- en gewrichtspijn, slaapproblemen, maag- of darmklachten, spierzwakte en zelfs spraakstoornissen. Iemand met chronische vermoeidheid is constant moe en futloos. Men heeft geen energie om zaken aan te pakken. De aandoening heeft daardoor invloed op het beroepsmatig-, sociaal- en persoonlijk functioneren.

CVS, de oorzaak


De oorzaak van chronische vermoeidheid is soms moeilijk te achterhalen. Op het moment dat CVS geconstateerd wordt, zijn er geen aanwijsbare factoren die hiervoor een verklaring geven. Een mogelijke oorzaak van deze chronische vermoeidheid kan zowel lichamelijk als psychisch zijn. Zo is bekend dat een blijvende vermoeidheid kan ontstaan na een infectie, operatie of bevalling. Ook na een ingrijpende gebeurtenis kan CVS ontstaan. Zelfs bij het veranderen van werk, een verhuizing of het overlijden van een naaste zijn mogelijke oorzaken.

Het zijn vaak andere, nieuwe factoren die de vermoeidheid in stand houden. Conventionele behandelmethoden, waaronder cognitieve gedragstherapie (CGT) zijn er op gericht om op een bewustzijnsniveau de instandhoudende factoren aan te pakken.

CVS, hypnose en hypnotherapie


De behandeling met hypnose en hypnotherapie bij het chronische vermoeidheidssyndroom is gericht op het verbeteren van het zelfherstellend vermogen. Daarnaast wordt het immuunsysteem versterkt teneinde weer een vitaal leven te kunnen leiden. Ook vindt er pijnbestrijding plaats door in te gaan op individuele pijnklachten. De behandeling bestaat meestal uit enkele sessies waarna een significante verbetering van de klachten merkbaar is. In het Nationale Hypnotherapie Register vind je hypnotiseurs en hypnotherapeuten die je kunnen helpen bij CVS.