Astma, hypnose & hypnotherapie

  1. Homepage
  2. Fysieke klachten
  3. Astma, hypnose & hypnotherapie
Astma, hypnose & hypnotherapie

Astma, hypnose & hypnotherapie

Astma of astmatische klachten? Hypnose en hypnotherapie kunnen je helpen om weer vrij te ademen.

Astma is een continue aanwezige en blijvende (chronische) ontsteking van de longen. Patiënten met deze chronische ziekte reageren hierdoor sneller dan andere mensen op prikkels zoals rook, huisstofmijt en bijvoorbeeld uitlaatgassen. Het e.e.a. met een benauwd gevoel als gevolg. Indien dit plotseling opkomt wordt ook wel gesproken van een astma-aanval.

In Nederland komen astmatische klachten voor bij ruim een half miljoen mensen waarvan de meerderheid uit vrouwen bestaat. Ook ruim 100.000 kinderen lijden aan deze chronische aandoening wat hen belet in het dagelijkse welzijn. Patiënten kunnen minder makkelijk ademen waardoor ze moeite hebben met het uitoefenen van bepaalde sporten.

Hoe astma precies ontstaat is nog niet helemaal duidelijk. Een zekere erfelijkheidsfactor zou hier een rol spelen. Hebben beide ouders deze aandoening, dan wordt dit 7 van de 10 keer aan de kinderen doorgegeven.

In het onderstaande filmpje van het longfonds, is te zien wat Astma met je longen doet. Voor uitgebreide informatie over longaandoeningen, oorzaken en gevolgen bezoek ook eens de website van het Longfonds.


Astma – behandelingen


Mensen met ontstekingen aan de luchtwegen of longen gebruiken hiervoor vaak medicijnen, die met behulp van een inhalator worden ingenomen. Op deze wijze komen de medicijnen, vaak ontstekingsremmers of luchtwegverwijders, direct in de longen terecht. Er zijn ook alternatieve behandelmethoden zoals homeopathie en acupunctuur die ervoor kunnen zorgen dat de klachten verminderen.

Astma, hypnose en hypnotherapie


Onderzoeken wijzen uit dat deze chronische aandoening goed te bestrijden is met hypnose en hypnotherapie. Vooral bij kinderen worden goede resultaten geboekt. Net als bij een allergie, kan hypnose het immuunsysteem versterken. Ook is aangetoond dat kinderastma verband kan houden met de hechtingsrelatie (emotionele binding) tussen moeder en kind.

In het Nationale Hypnotherapie Register staan praktijken die zich gespecialiseerd hebben in het werken met kinderen en astma in het bijzonder. Maak eens een vrijblijvende afspraak met een gespecialiseerde therapeut en ontdek welke mogelijkheden voor jou van toepassing kunnen zijn.