Alcoholverslaving, hypnose & hypnotherapie

  1. Homepage
  2. Verslaving
  3. Alcoholverslaving, hypnose & hypnotherapie
Alcoholverslaving, hypnose & hypnotherapie

Alcoholverslaving, hypnose & hypnotherapie

Alcoholverslaving? Hypnose en hypnotherapie helpen bij ontmoediging!

Alcoholverslaving is een dwangmatige zucht naar alcohol. Een alcoholist drinkt zoveel alcoholhoudende drankjes dat het sociale leven daaronder gaat lijden. Om mensen te beschermen tegen overmatige alcohol inname is het consumeren van alcohol in Nederland toegestaan vanaf 18 jaar. Nederland kent, afhankelijk van de definitie, zo’n 400.000 alcoholverslaafden en even zoveel probleemdrinkers. Het vormt daarmee een groot probleem in onze samenleving.

Alcoholisme ontstaat geleidelijk en begint meestal onschuldig. Het nuttigen van een glaasje alcohol voor ontspanning, tijdens een feestje of bij het uitgaan. Geleidelijk aan neemt het aantal drinkmomenten toe. Bij continue herhaling wordt het drinken van alcohol tot een verslaving: een gewoonte die negatieve invloeden heeft op ons leven. Bij een alcoholverslaving kunnen mensen vaak niet meer goed functioneren zonder onder invloed van alcohol te zijn.

Alcoholverslaving, alcoholisme symptomen en gevolgen


De symptomen van een alcoholverslaving zijn, afhankelijk van het stadium waarin een alcoholist zich bevindt, vaak minder goed herkenbaar. De alcoholist weet deze goed te verbergen of vind excuses voor zijn of haar gedrag. Veel voorkomende symptomen zijn: geheugenverlies of black outs,  slechte planning en afspraken niet nakomen, slechte nachtrust, het sociale leven wordt kleiner en de eenzaamheid groter. De gevolgen van alcoholverslaving kunnen zijn: medische problemen w.o. leveraandoeningen en aandoeningen aan kwetsbare organen, rationele problemen en relatieproblemen, ondervoeding, geestelijke verwarring, hart- en vaatziekten, luchtweginfecties, depressie, zelfmoordneigingen, hallucinaties en psychotische stoornissen.

Alcoholverslaving heeft veel raakvlakken met drugsverslaving. Het is dan ook niet voor niets dat alcohol de “nationale drug” wordt genoemd. Het is een harddrug die zijn uitwerking heeft op de psyche en waarvan de maatschappelijke schade vele malen groter is dan die van alle andere drugs bij elkaar.

Alcoholverslaving, hypnose en hypnotherapie


Het verslaafd raken aan alcohol heeft meestal een diepliggende oorzaak. Hypnose en hypnotherapie bieden ook in dit geval de nodige ondersteuning. Het is dan ook belangrijk om als hypnotiseur of hypnotherapeut goed te kijken naar de (vaak complexe) onderliggende problemen. Alcoholisten zijn meestal niet in staat om zelf een einde aan hun verslaving te maken. Zij hebben hierbij dan ook absoluut professionele hulp en ondersteuning nodig. In het Nationale Hypnotherapie Register zijn professionals opgenomen die de problematiek van een verslaving kennen en de alcoholist kunnen helpen bij het stoppen met dwangmatig drinken.

Meer informatie over - en het voorkomen van - een alcoholverslaving is te vinden op Wikipedia.